Dakrenovatie: 7 tips die tijd én geld besparen

Algemeen Publicatiedatum: 5 april 2018geschatte leestijd: 3 minuten

Het renoveren of vernieuwen van een dak is een beste klus. Een dakrenovatie lijkt misschien eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. Door vooraf het dak te inspecteren en een insnijding te maken, heb je een beter beeld bij de situatie en weet je waar je rekening mee moet houden. Graag delen wij 7 tips die tijd en geld kunnen besparen!

Tip 1: dakrenovatie combineren met dakisolatie

Bij veel oude daken is er niet of nauwelijks sprake van dakisolatie. Zonder isolatie gaat er tot wel 30% warmte verloren via het dak. De kosten hiervan op de energierekening kunnen oplopen tot zo’n 500 euro! Bij dakrenovatie is PIR dakisolatie dan ook zeker aan te bevelen. Deze heeft de hoogste isolatiewaarde en is in verschillende maten en diktes te verkrijgen.

Royal dakshingles

Tip 2: Constructie van het dak

In gunstige gevallen hoeft de dakconstructie niet vervangen te worden, ook niet als deze is doorgezakt. Bepaalde delen kunnen vervangen worden of worden ondersteund met extra balken en planken. Een goede constructie beschermt het dak en het isolatiemateriaal tegen vocht, vuil en wind.

Tip 3: Maak het dak direct waterdicht

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland. Door te beginnen met het aanbrengen van een EPDM membraan, is het dak meteen beschermt tegen neerslag. Royal EPDM is dé ideale dakbedekking voor renovatie. De folie bestaat uit één op maat gesneden stuk, waardoor er geen sprake is van naden en het dak dus direct waterdicht is. Daarnaast kan Royal EPDM gewoon over de oude bitumineuze dakbedekking heen gelegd worden en is deze wortelwerend: een uiterst geschikte dakbedekking voor onder groendaken dus!

Tip 4: Kies voor een groendak

Een groendak heeft veel voordelen; zoals geluidsisolatie, een isolerende werking tegen hitte in de zomer en het bindt fijnstof. Bovendien levert het een positieve bijdrage aan de waterhuishouding van water en de levensduur van het dak. Waar een bitumen dak gemiddeld 20 – 25 jaar meegaat, is de levensduur van een groendak aanzienlijk langer. Veel gemeenten geven ook nog eens subsidie op de aanleg van een sedumdak. Meer informatie hierover is op de vragen bij de gemeente.

Tip 5: Hergebruik ‘oude’ dakpannen of gebruik dakshingles

Als na dakinspectie blijkt dat de pannen geen verborgen vorstschade hebben, kunt u overwegen de dakpannen te hergebruiken. Laat de goede pannen reinigen en de slechte vervangen door nieuwe. Zo behoudt uw woning zijn eigen karakter en uitstraling. Een veelgebruikt alternatief voor dakpannen zijn dakshingles. Makkelijk te verwerken en de mogelijkheden zijn erg veelzijdig.

Tip 6: Dak gedeeltelijk vervangen

Wijst dakinspectie uit dat het dak geen verborgen gebreken heeft en bepaalde delen in prima staat verkeren? Dan kunt u er ook voor kiezen het dak gedeeltelijk te vervangen. Dit bespaart veel geld en tijd. De oude dakbedekking kan dienen als onderlaag en wanneer het dak is voorgesmeerd met een Royal Quick Primer, kunt u met de speciale renovatierollen van Royalgum Fusion of Royalflex Fusion hier eenvoudig een nieuwe bitumen toplaag overheen branden. Voor de randstroken kunt u de standaard Royalgum Bicom of Royalflex Bicom gebruiken.

Tip 7: Renoveer direct de dakgoot

Als u het dak renoveert, vervang dan direct de dakgoot. Het is goedkoper om deze te laten vervangen tijdens de dakrenovatie, dan wanneer dit nog eens apart moet gebeuren.

Bent u al bekend met onze actie Royal dakshingles? Bekijk de actie hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws