Consumenten weten weinig over warmtepomp

Duurzaam Publicatiedatum: 5 juni 2018geschatte leestijd: 2 minuten

Steeds meer organisaties en deskundigen zien de (hybride) warmtepomp als een serieus en duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten nog maar weinig weten over de mogelijkheden van de warmtepomp. Ook hebben veel mensen geen idee of hun woning geschikt is voor verwarming met behulp van een warmtepomp. Het zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat allround technisch dienstverlener Feenstra deed onder huurders en bezitters van een eigen woning.

Voorlopig geen investeringen in een duurzame woning

Ruim 75% van de ondervraagden in het bewonerspanel van Feenstra verwarmt de woning nog altijd met een gasgestookte cv-ketel. Meer dan de helft van hen heeft geen concrete plannen om te investeren in een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Bijna driekwart van de mensen heeft geen idee wat de energietransitie en gasloos wonen voor hun woning en situatie zal betekenen.

Warmtepomp

Advies over duurzaamheid is een taak van de overheid

Ondanks het gebrek aan kennis zijn maar weinig mensen op zoek naar adviezen over het verduurzamen van hun woning. Sterker nog: tweederde van de ondervraagden zegt geen behoefte te hebben aan een persoonlijk duurzaamheidsadvies. En als er dan toch een advies nodig is, zijn de meeste bewoners niet bereid daarvoor te betalen. Maar liefst 80% vindt dat advies over de energietransitie in hun woning gratis zou moeten zijn. Dit omdat het een taak van de overheid is.

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel

Bij een hybride warmtepompsysteem zorgt een warmtepomp samen met een cv-ketel voor de verwarming van het huis. De warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en transporteert die naar de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water en verwarmt bij wanneer het in de winter erg koud is. Een (hybride) warmtepompsysteem werkt het beste in een goed geïsoleerde woning, met dubbelglas en een lagetemperatuurverwarming, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.

Bron: Installatietotaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws