Danfoss vertelt hoe je kunt besparen op stookkosten met behulp van waterzijdig inregelen!

Productnieuws Publicatiedatum: 5 maart 2020geschatte leestijd: 2 minuten

Ruim 85% van de woningen in Nederland heeft een niet-waterzijdig ingeregelde cv-installatie. Met een waterzijdig ingeregelde installatie kunt u flink op uw stookkosten besparen. Hoe dit werkt? Er worden energiezuinige radiatorafsluiters geplaatst en daarmee wordt de hoeveelheid water per radiator begrensd, zodat er nooit meer onnodig veel water wordt gecirculeerd. In combinatie met een goede afstelling van de opwekker (bijv. een cv-ketel) zorgt dit voor een stabiele en efficiënte werking van uw verwarmingsinstallatie.

Waarom waterzijdig inregelen?
Een goede afstelling afstelling van uw radiatoren en cv-ketel zorgt voor aanzienlijk meer stabiliteit in de cv-installatie.

• Uw cv-ketel moduleert beter en gaat niet meer vol gas verwarmen
• Ruisende geluiden door teveel pompcapaciteit of grote waterstromen zijn verdwenen
• Hoog rendement ketels moduleren beter en behalen hoger rendement
• Radiatoren welke deels koud bleven, warmen nu sneller op
• De installatie is voorbereid op duurzame warmtebronnen of stadsverwarming
• Met een thermostaatknop op uw radiatorafsluiter is het mogelijk om de temperatuur per vertrek automatisch te laten regelen.

Hoe gaat dit in zijn werk bij een cv-installatie?

Stap 1 Om te bepalen hoeveel water er door iedere radiator moet stromen, wordt per radiator aan de hand van de afmetingen, het aantal platen en convectielamellen, het vermogen bepaald.

Stap 2 De installatie wordt afgetapt en nieuwe radiatorafsluiters met een instelbare begrenzing voor de waterstroom worden geïnstalleerd. De voorkeur gaat uit naar radiatorafsluiters met een geïntegreerde drukverschilregelaar.

Stap 3 De installatie wordt gevuld en ontlucht waarna per radiator de juiste begrenzing wordt ingesteld.

Stap 4 Het vermogen van alle radiatoren wordt opgeteld. Dit vermogen wordt op de cv-ketel ingesteld als het maximale vermogen tijdens verwarmen. Wanneer er bekend is dat een aantal radiatoren zelden tot nooit worden gebruikt, kunt u deze aftrekken van het totaal.

Stap 5 De capaciteit van de pomp wordt zo laag mogelijk ingesteld, precies voldoende om de drukverliezen te overbruggen.

Stap 6 Wanneer de woning in de loop der jaren is voorzien van betere isolatie en beglazing, kan worden gekozen voor een lagere aanvoertemperatuur van de cv-ketel.

Verschillende afsluiters en knoppen

Bekijk ons gehele assortiment Danfoss hier! Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar een van onze 65 vestigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws