De gasketelwet, wat betekent dat voor u?

Branchenieuws Publicatiedatum: 7 juni 2020geschatte leestijd: 3 minuten

De gasketelwet stelt dat alleen gecertificeerde installateurs nog werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen mogen uitvoeren.

Waarom de gasketelwet?

Jaarlijks zijn er nog vele slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging te betreuren. Per jaar overlijden er zelfs 5 tot 10 mensen aan een deze vergiftiging. Daarom heeft Techniek Nederland zich, samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid, sterk gemaakt voor een wettelijk verplichte certificeringsregeling. Dit gaat gelden voor bedrijven die zich bezighouden met het installeren en onderhouden van gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren. Dit alles voor een goed functionerende installatie en ter voorkoming van het ontstaan van koolmonoxide.

Voor wie?

Legt u (gas)verbrandingsinstallaties aan? Inspecteert of onderhoudt u deze installaties? Dan moet u voldoen aan de wettelijke kwaliteitsregeling. Dat betekent dat men uw kennis en vaardigheden vaststelt en registreert.

Wanneer?

In de wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven is bepaald dat alleen nog vakbekwame monteurs werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. De wet gaat in op 1 juli 2020. Vervolgens geldt er een overgangsperiode zodat iedereen de gelegenheid krijgt om de benodigde certificeringen te behalen. Vanaf 1 januari 2022 is de certificering verplicht. Niet-gecertificeerde bedrijven, die dan tóch werken aan gasgestookte cv-installaties, zijn in overtreding.

Hoe?

1. Online zelftoets: U kunt een online zelftoets maken om een indruk te krijgen van de inhoud van de officiële theorietoets. Dit kan op vakmanschapco.nl Deze toets is gratis en vrijblijvend. In deze toets wordt ook het profiel bepaald waarop u wordt ingedeeld. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de werkzaamheden die u uitvoert. Dit kan zijn: installatie óf service & onderhoud óf gecombineerd installatie en service & onderhoud.

2. Officiële theorietoets: Als u goed scoort op de zelftoets kunt u zich meteen inschrijven voor de theorietoets. De theorietoets is het eerste deel van het officiële examenprogramma. Inschrijven kan via vakmanschapco.nl/aanmeldentheorietoets. U kunt de toets op elk gewenst moment starten. Als de toets gestart is, moet deze ook worden afgemaakt. Tussentijds stoppen is niet mogelijk. Er zijn kosten verbonden aan deze toets.  

Bijscholing: Als u niet voldoende kennis in huis heeft kunt u zich laten bijscholen. In samenwerking met IW Nederland heeft technisch opleidingsinstituut ROVC een eendaagse training ontwikkeld. In één dag wordt u klaargestoomd voor de theorietoets (rovc.nl/training/examentraining-vakmanschap-co).


3. Praktijkexamen: Als u de theorietoets heeft behaald mag u zich inschrijven voor het praktijkexamen op locatie. Hiervoor kunt u zich inschrijven op vakmanschapco.nl/examenaanbieders. De kosten voor dit examen variëren van €300,= tot €595,= excl. BTW afhankelijk van het profiel.
• Bijscholing: Als u niet voldoende kennis in huis heeft, kunt u zich laten bijscholen. Hiervoor kunt u terecht bij iwnederland.nl.

Bewijs van Vakmanschap

Wanneer u de theorietoets en het praktijkexamen goed heeft afgerond, ontvangt u een Bewijs van Vakmanschap. Het vakmanschap wordt ook geregistreerd in een online register. Dit wordt door de overheid opgericht. Het Bewijs van Vakmanschap blijft vijf jaar geldig.

Wettelijke certificeringsregeling gasketelwet voor bedrijven

Los van de eisen met betrekking tot de vakbekwaamheid van de monteurs zullen er eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het proces. Maar ook aan de werkzaamheden van uw bedrijf. Dit zal zaken omvatten als:
1. werken met een kwaliteitshandboek
2. voldoen aan vakbekwaamheidseisen voor ondernemers (alleen installateurs met de vereiste certificeringen inzetten voor werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties)
3. lopende onderhoudscontracten herzien
4. uw monteurs en klanten informeren over deze regelgeving

Wilt u meer weten over dit onderwerp dan kunt u op de site van Techniek Nederland de Roadmap CO-certificering downloaden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws