Minder aardgas, groen verwarmen

Duurzaam Publicatiedatum: 4 februari 2018geschatte leestijd: 2 minuten

Met grote regelmaat is Groningen in het nieuws met opnieuw een aardbeving veroorzaakt door de winning van aardgas in Slochteren. De overheid moet dit nu wel op een serieuze manier gaan oppakken om de problemen voor de inwoners van de meest noordelijke provincie van het land niet nog groter te laten worden.

Minder aardgas met pelletkachels

Toekomst aardgas

Hoe ziet de toekomst eruit? De ontwikkelingen in Groningen zijn namelijk voor iedereen spannend. Enerzijds willen we gebruik blijven maken van aardgas. Anderzijds mogen we de nadelige gevolgen, zoals in Groningen en de uitstoot van een grote hoeveelheid CO2, niet uit het oog verliezen.

Op overheidsniveau, maar zeker ook in de branche, wordt volop nagedacht om aardgasgebruik terug te dringen en zelfs overbodig te maken. De ontwikkeling van duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en WTW units, heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Iedereen praat erover, in nieuwbouw komt ‘nul op de meter’ steeds dichterbij en de overheid stimuleert deze ontwikkelingen met hoge subsidies. De investeringen blijven vaak nog behoorlijk hoog. Daarnaast zijn de kennis en mogelijkheden om de oplossingen toe te passen in veel gevallen beperkt. Zeker in de renovatie houdt dat consumenten tegen.

Pellethaarden

Veelal onderbelicht maar qua investering en gebruik een zeer interessante oplossing, zijn de pelletkachels en pelletketels van het merk Artel. Op een milieuvriendelijke manier zorgt de kacheluitvoering, naast het verwarmen van de ruimte, voor sfeer en gezelligheid. Met de ketelvariant wordt de hele woning verwarmd en zelfs van warm water voorzien.

Hoe werkt het systeem?

Een pellethaard werkt op pellets, wat een ander woord is voor korrel. Deze korrels zijn vervaardigd door onder een hoge druk houtsnippers samen te persen. En omdat deze houtsnippers afkomstig zijn van zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie, komt bij verbranding hiervan een minimale hoeveelheid fijnstof en CO2 vrij.

Subsidie vanuit de overheid

Omdat schone energie steeds belangrijker wordt, geldt ook voor pellethaarden een subsidieregeling. Voorwaarde voor subsidie is dat de pellethaard wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur. Dit gaat op voor de meeste modellen en bedraagt op dit moment voor de pelletkachel minimaal € 500,-. Op de pelletkachel CV (het moederhaard model) ligt de subsidie op minimaal € 1400,-, terwijl de pelletketel minimaal € 2500,- overheidsondersteuning geniet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws