Duurzaam huis en duurzaam wonen; wat is dat?

Duurzaam Publicatiedatum: 7 maart 2018geschatte leestijd: 3 minuten

U kent dat wel, al jaren lang woont u naar tevredenheid in uw woning. U heeft al een keer een nieuwe keuken aangeschaft, de badkamer is opgeknapt en u zorgt ervoor dat de buitenboel regelmatig onderhouden wordt. Dit zorgt ervoor dat u met plezier in uw woning leeft. In de afgelopen jaren kwamen er echter geluiden over duurzaam wonen en duurzame huizen. In uw omgeving hoort u steeds meer familie, vrienden en kennissen over vernieuwde technieken die uw huis kunnen verduurzamen.

Hoewel u wellicht bekend bent met zonnepanelen en een zonneboilersysteem hoort u allemaal nieuwe termen. Warmteterugwinunits, lucht-water warmtepompen, lage temperatuurverwarming, ventilatie warmtepompen en zelf elektrische CV ketels. Wij kunnen ons voorstellen dat het u enigszins duizelt. En zeker als u ook nog hoort dat er een Europees Energieakkoord is gesloten. Wellicht is het daarom goed in eerste instantie terug te keren naar de essentie van duurzaam wonen en waarom we dit zouden willen. Want wat houdt de term duurzaam wonen nu in?

Duurzaam huis energie labelDuurzaam wonen

Eigenlijk is het heel simpel. Met duurzaam wonen wordt bedoeld dat u zich beperkt tot uw werkelijke behoeften, hernieuwbare en duurzame materialen of energiebronnen gebruikt en zuinig omspringt met de eindige bronnen. In het kort: geen verspilling! En daar gaat dan een belletje rinkelen want onze fossiele brandstoffen zoals olie en gas raken uiteindelijk op. Bovendien zorgen deze voor veel vervuiling waardoor bijvoorbeeld de aarde opwarmt en de zeespiegel stijgt. Van het een komt het ander en zo krijgen we een negatief domino-effect. Duurzaam wonen betreft voornamelijk een aanpassing in uw levensstijl.

Wat is een duurzaam huis?

Maar wat is dan precies een duurzaam huis? Een duurzaam huis kan helpen om uw duurzame levensstijl te realiseren. Zo zijn er verschillende woningen te onderscheiden. Er zijn lage energiewoningen waarbij het energieverbruik wordt beperkt tot een minimum. Daarnaast heb je energieneutrale woningen (ook wel nul-op-de-meterwoningen genoemd) waarbij er in een jaar evenveel energie verbruikt wordt als dat de woning zelf opwekt. En dan bestaat er ook nog een passiefhuis. Dit is een woning waarbij het warmteverlies tot een minimum wordt gereduceerd door middel van isolatie en bijvoorbeeld warmteterugwinning.

Duurzame huis zonnepaneelBij een bestaande woning ligt het er natuurlijk ook aan welke mogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van de woning. Met deze aanpassingen aan uw woning of het bouwen van een nieuwe duurzame woning kunt u uw steentje bijdragen en uw woning aanpassen aan de door u gewenste levensstijl. Door bijvoorbeeld gebruik te gaan maken van zonne- of windenergie kunt u uw woning energieneutraal maken. Bovendien zijn dit natuurlijke, oneindige bronnen die niet voor vervuiling van het milieu zorgen en die u altijd van energie blijven voorzien.

Subsidies duurzaam wonen

Als u besluit om uw woning te verduurzamen door middel van aanpassingen aan uw woning dan kunt u ook gebruik maken van diverse subsidies die op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau worden uitgereikt. Hier kunt u altijd een adviseur voor raadplegen die hier in gespecialiseerd is of u kunt kijken voor welke subsidies u in aanmerking komt op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland als u besluit uw woning aan te passen naar een duurzame woning.

Samen voor een groene en duurzame samenleving

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws