Elektrisch verwarmen, met de lessen uit het verleden

Productnieuws Publicatiedatum: 4 oktober 2019geschatte leestijd: 4 minuten

Wilt u van het aardgas af, dan komt u terecht in een oerwoud van meningen en mogelijke oplossingen. Voor een leek, en dat zijn de meeste huizenbezitters, vrijwel niet te doen! In deze blog proberen wij op het gebied van verwarmen de zaken een beetje helderder te maken. Daarom kijken wij eerst naar het verleden. Kunnen we daar wat van leren? Hoe verwarmde men vroeger, laten we zeggen de jaren ’60 van de vorige eeuw?

Elektrisch verwarmen

Er was toen nog nauwelijks centrale verwarming en in de meeste woningen stonden kolen- en gashaarden te snorren. De warmtebronnen voorzagen hoofdzakelijk het woon- en eetgedeelte van warmte. Buiten de woonkamer was het koud en vochtig. In de keuken werd je warm van de arbeid die verricht werd en de gaspitten die aan gingen voor het bereiden van de maaltijd. De slaapkamers werden alleen benut om te slapen en als het dan echt koud was, dook je onder de wol en had je 4 of 5 dekens nodig om te kou te weren.

Men stookte lokaal en warmte was specifiek voor de mens en niet voor de woning. De geconsumeerde warmte was een combinatie van hoge temperatuur stralings- en stromingswarmte. Dat was nodig om het transmissieverlies te compenseren maar tevens tegenwicht te bieden aan de lage stralingscomponent van de bouwkundige constructie. Koude muren, vloer, plafond, glas en meubilair hadden (en hebben) allen een bepaalde temperatuur. Wanneer die temperatuur lager is dan onze lichaamstemperatuur, dan onttrekken die allen warmte aan ons, hetgeen wij weer ervaren als kou.

Centrale verwarming

Ondanks dat brandstof bijna niets kostte, kon men de luxe van meer warmtebronnen in meer vertrekken niet betalen. Met de intrede van centrale verwarming hadden we voor deze vertrekken dus een betaalbare oplossing. Het hele huis warm stoken met een cv installatie vindt zijn oorsprong in deze periode. Maar de jaren hierna zijn we structureel onze woningen bouwkundig gaan verbeteren. Er kwam dubbelglas, we kregen beperkte spouwmuur isolatie, vloeren werden geïsoleerd en hang en sluitwerk realiseerden minder kieren. In de jaren ’80 zagen wij mede hierdoor een ander gebruik van centrale verwarming ontstaan. We gingen de verwarming anders benutten. Slaapkamers werden alleen nog gebruikt als het echt koud was en anders stonden ze uit. Langzaam maar zeker zijn we met het verbeteren van de bouwkundige constructie overgegaan naar lokale verwarming middels onze cv- installatie. En zo zijn we weer terug bij het gebruik van warmte zoals toen, de jaren ’60.

Isolatie

Ondanks dat onze woningen super geïsoleerd zijn, voorzien van triple en soms zelfs warmte-werend glas, iedere kier is gedicht en warmtevermogen tot een minimum is gedaald, worden nog steeds heel veel woningen uitgevoerd met cv-installaties naar iedere ruimte in de woning. Terwijl bewoners nog slechts het leefvertrek en enkele uren de badkamer willen verwarmen. Zelfs nu het warmte-vermogen nihil is, hebben bewoners nog wel regelmatig warmtebehoefte. Deze 2 aspecten worden vaak door elkaar gehaald, vandaar dat de branche denkt dit met extreem lage (vloer) temperaturen te kunnen dekken. Maar dan leert het verleden ons, dat comfortabele warmte altijd een verhouding is tussen voldoende straling- en stromingswarmte. En dat ontbreekt bij onze veelal lage temperatuur verwarming systemen gebaseerd op enkel en alleen convectie.

Assortiment

Masterwatt heeft een groot assortiment elektrische verwarmingsproducten om anders met onze moderne verwarmingsvraag om te gaan. Lokale elektrische verwarming is een fantastische aanvulling op de zogenaamde duurzame systemen. Bij ultra lage vloerverwarmingssystemen is de temperatuur en de reactietraagheid een probleem voor bewoners, die het koud hebben en even bijgewarmd willen worden.

Onze elektrische radiatoren en/of IR panelen kunnen dit manco eenvoudig verhelpen door ze lokaal als bijverwarming toe te voegen. Andere verblijfsruimten buiten de leefvertrekken, die slechts sporadisch behoefte hebben aan toegevoegde warmte, zijn meer gebaat bij lokaal regelbare elektrische radiatoren dan aan nauwelijks regelbare cv-componenten.

Lokaal elektrisch heeft de toekomst; het is zonder gas en kan bovendien veel beter benut worden! Het mooiste praktijkvoorbeeld is de badkamer: In Nederland benutten we die met 2 piek momenten. De langste in de ochtend, als we na onze nachtrust achter elkaar onder de douche springen. Op dat moment hebben we behoefte aan snelle, voelbare warmte. Daarna is het nog even nuttig tijdens het ontvochtigen, maar in de vele uren daarna kan de badkamer makkelijk zonder toegevoegde warmte.
Bij cv-installaties draait heel vaak de badkamer de hele dag mee en verspilt onnodig veel energie!

Advertorial: Masterwatt

Bekijk ons Masterwatt assortiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws