Energiezuinig afstellen cv-installatie

Productnieuws Publicatiedatum: 25 oktober 2019geschatte leestijd: 5 minuten

Hoe zorgt u voor een energiezuinige afstelling van uw cv-installatie?
Verlaag uw energieverbruik en zorg dat u bent voorbereid op de toekomst.

Energiezuinig afstellen van uw cv-installatie

Het energiezuinig afstellen van de cv-installatie is opgenomen in het Klimaatakkoord. Nooit was er zoveel aandacht voor de thermostaatknop maar waarom? De meeste energie stroomt jaarlijks door de radiatoren van woningen en bedrijfspanden. Onzichtbaar voor het oog, maar soms wel hoorbaar, stroomt het water met grote snelheid door de radiatoren. Ondanks het feit dat dit water niet verloren gaat maar jarenlang door uw installatie circuleert, is het belangrijk dat het water niet onnodig hard door uw radiatoren raast. Dit kan alleen worden opgelost door uw cv-installatie waterzijdig in te regelen.

Wat houdt energiezuinig afstellen van de cv-installatie voor u in?

Ruim 85% van de woningen in Nederland heeft een niet-waterzijdig ingeregelde cv-installatie. Met een waterzijdig ingeregelde installatie kunt u flink op uw stookkosten besparen. Hoe dit werkt? Er worden energiezuinige radiatorafsluiters geplaatst en daarmee wordt de hoeveelheid water per radiator begrensd, zodat er nooit meer onnodig veel water circuleert. In combinatie met een goede afstelling van de opwekker (bijv. een cv-ketel) zorgt dit voor een stabiele en efficiëntie werking van uw verwarmingsinstallatie.

Stap voor stap gasvrij met subsidie

De komende jaren worden er belangrijke stappen gemaakt om woningen klaar te stomen voor een gasvrije toekomst. Wat u niet verspilt hoeft straks ook niet duurzaam te worden opgewekt. Ongeacht de nieuwe duurzame energiebron zoals stadswarmte, warmtepomp of waterstof, kan nu al worden gestart met het verlagen van de energiebehoefte. U kunt gebruikmaken van de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) wanneer u kiest voor deze aanvullende maatregel.

Hoe gaat dit in zijn werk bij een cv-installatie?

Stap 1 Om te bepalen hoeveel water er door iedere radiator moet stromen wordt per radiator het vermogen bepaald. Dit gebeurd aan de hand van de afmetingen, het aantal platen en convectielamellen.

Stap 2 De installatie wordt afgetapt en nieuwe radiatorafsluiters met een instelbare begrenzing voor de waterstroom worden geïnstalleerd. De voorkeur gaat uit naar radiatorafsluiters met een geïntegreerde drukverschilregelaar.

Stap 3 De installatie wordt gevuld en ontlucht. Daarna wordt per radiator de juiste begrenzing ingesteld.

Stap 4 Het vermogen van alle radiatoren wordt opgeteld. Dit vermogen wordt op de cv-ketel ingesteld als het maximale vermogen tijdens verwarmen. Wanneer er bekend is dat een aantal radiatoren zelden tot nooit worden gebruikt dan kunt u deze aftrekken van het totaal.

Stap 5 De capaciteit van de pomp wordt zo laag mogelijk ingesteld. Precies voldoende om de drukverliezen te overbruggen.

Stap 6 Wanneer de woning in de loop der jaren is voorzien van betere isolatie en beglazing dan kan worden gekozen voor een lagere aanvoertemperatuur van de cv-ketel.

Het resultaat?

De nieuwe afstelling van uw cv-installatie zorgt voor aanzienlijk meer stabiliteit in de cv-installatie.

• Uw cv-ketel moduleert beter en gaat niet meer vol gas verwarmen
• Ruisende geluiden door teveel pompcapaciteit of grote waterstromen zijn verdwenen
• Hoog rendement ketels moduleren beter en behalen hoger rendement
• Radiatoren welke deels koud bleven warmen nu sneller op
• De installatie is voorbereid op duurzame warmtebronnen of stadsverwarming
• Met een thermostaatknop op uw radiatorafsluiter is het mogelijk om de temperatuur per vertrek    automatisch te laten regelen.

Hoe kiest u de juiste combinatie van afsluiter en knop?

Radiatorthermostaten koopt u voor tientallen jaren plezier. Onvoldoende aandacht bij de keuze van de juiste combinatie van radiatorafsluiter en thermostaatknop is daarom een gemiste kans. Wat verlangt u en welke combinatie van afsluiter en bediening gaat dit brengen?

De afsluiter

Keuze 1 – Danfoss RA-N

U kunt met deze radiatorafsluiter opwarmproblemen voorkomen. Per radiator kan de maximale opening van de afsluiter worden afgesteld. Zo kunt u de verdeling van de waterstromen optimaliseren. Er blijft altijd een risico op ruisend geluid wanneer het drukverschil in de installatie te hoog is.

Keuze 2 – Danfoss RA-DV

CV-installatie

Deze radiatorafsluiter maakt het mogelijk om het juiste aantal liters per radiator af te stellen. Dit voor een optimale (energie)prestatie van uw radiator en cv-ketel. Dankzij de ingebouwde drukverschilregelaar blijft uw radiatorafsluiter zonder ruisend geluid functioneren. De Dynamic Valve™ kan niet bij alle radiatoren toegepast worden omdat het vermogen van sommige radiatoren te groot is. Raadpleeg hiervoor de Danfoss Installer App.

De knop

U heeft grofweg de keuze tussen een handknop, thermostaatknop en een elektronische knop

De handknop

De handknop wordt veel toegepast maar geeft u geen enkele controle over de ruimtetemperatuur. U kunt de handknop alleen toepassen in de woonkamer waar de temperatuur reeds wordt geregeld door uw thermostaat.

CV-installatie 2

De thermostaatknop

Thermostaatknoppen zijn veelal herkenbaar aan de standen 1 t/m 5. Iedere stand komt overeen met een ruimtetemperatuur welke automatisch wordt geregeld.

De elektronische knop

CV-installatie 3

De elektronische knop maakt het mogelijk om zowel een ruimtetemperatuur als een klokprogramma in te stellen. Hierdoor kunt u nooit vergeten om de temperatuur lager te zetten.

Danfoss installatie

Inventariseer uw wensen ten aanzien van gebruik en energieverbruik en zorg dat u de juiste keuze maakt van radiatorafsluiter en thermostaatknop.

Waterzijdig inregelen radiatoren

Advertorial: Danfoss

Bekijk hier ons Danfoss assortiment

Eén reactie op “Energiezuinig afstellen cv-installatie”

  1. Vincent Rondwijk schreef:

    Bedankt voor het delen van deze tips over het afstellen van een cv-installatie. Ik heb de laatste tijd ook vaker last gehad van ruisende geluiden in mijn verwarming. Hopelijk kan ik het probleem zelf verhelpen door de stappen te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws