Geef koolmonoxide geen kans!

Algemeen Publicatiedatum: 6 februari 2019geschatte leestijd: 2 minuten

Koolmonoxide wordt in de volksmond ook vaak een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Het gas is immers onzichtbaar, geur- en smaakloos en kan niet door onze zintuigen worden waargenomen. Blootstelling aan een lage concentratie leidt tot klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Een hoge concentratie gedurende een korte periode is echter dodelijk. Koolmonoxide komt niet alleen vrij bij brand maar ook bij slecht functionerende cv-ketels, open haarden en geisers. Om veiligheid in huis op dit vlak te garanderen is een goede koolmonoxidemelder onmisbaar.

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

koolmonoxidemelder

Wat is een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder of CO-melder is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt. Een koolmonoxidemelder moet niet gezien worden als een vervanging van de (jaarlijkse) controle van een verbrandingstoestel, maar zo’n melder kan wel levensbedreigende situaties voorkomen.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

De sensor van een koolmonoxidemelder bestaat uit een gel. In deze gel zit onder andere zwavelzuur als elektrolyt. Als de sensor in de koolmonoxidemelder wordt blootgesteld aan hogere concentraties koolmonoxide dan normaal in een huishouden voorkomt, begint een chemische reactie. De concentratie van koolmonoxide drukken we uit in PPM (parts per million).

Kan ik weer genezen na koolmonoxide-vergiftiging?

Ja, vanaf het moment dat u geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen. Slechts bij hoge uitzondering kan zuurstofgebrek hersenschade veroorzaken.

Waar moet ik op letten als ik een koolmonoxidemelder koop?

Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat hij aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Op de website van de Consumentenbond staat lijst met veilige koolmonoxidemelders. De melders die Warmteservice verkoopt zijn veilig.

Onderhoud van een koolmonoxidemelder

Controleren
Een koolmonoxidemelder kan waarschuwen voor onveilige situaties veroorzaakt door koolmonoxide. Controleer regelmatig de goede werking van een koolmonoxidemelder volgens specificaties van de leverancier.

Vervangen
Koolmonoxidemelders moeten na een aantal jaren worden vervangen. Zet bij plaatsing de plaatsingsdatum en de vervangdatum met watervaste stift op de voorzijde.

Waar hang je de koolmonoxidemelder op?

Waar je het best een CO-melder kunt ophangen, lees je in het hier. Het kan zijn dat het installatievoorschrift in de handleiding van jouw CO-melder hiervan afwijkt. Als dit het geval is, neem dan contact op met de leverancier van melder.

Bekijk ons assortiment koolmonoxidemelders hier!

Bron: Brandweer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws