Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Duurzaam Publicatiedatum: 15 maart 2018geschatte leestijd: 4 minuten

Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

U wilt in een energieneutraal huis (een nul-op-de-meterwoning) wonen? Het is een woning die op jaarbasis net zoveel energie verbruikt als dat deze oplevert. Een huis energieneutraal maken kan op verschillende manieren. In dit artikel komen een aantal mogelijkheden en alternatieven aan bod, u kunt uw woning namelijk ook verduurzamen zonder dat deze direct geheel energieneutraal is.

Energieneutraal wonen

De voordelen van een energieneutraal huis

Er zitten veel voordelen aan het energieneutraal maken van uw woning. Zo is het in eerste instantie goed voor het milieu door minder schadelijke uitstoot. Daarnaast levert het een lage energierekening op en bent u voorbereid op een toekomst zonder aardgas. De woning wordt zo goed als zelfvoorzienend! Woningen die gebouwd zijn vanaf het jaar 2000 hebben vaak al een goede basis om energieneutraal gemaakt te worden. Bij nieuwbouwwoningen is het vaak een kleine stap om dit te realiseren.

De nadelen van een energieneutraal huis

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan het hele traject. Bijna alle woningen kunnen energieneutraal gemaakt worden. Echter, als u een oudere woning hebt (voor bouwjaar 2000) is het vaak een ingrijpende renovatie. En hoe ouder de woning hoe groter de renovatie over het algemeen genomen is. Bij een energieneutrale verbouwing komen ook kosten kijken. Het vergt vaak een forse investering, al ligt dit wel aan de staat van uw woning. Een optie zou ook kunnen zijn dat u uw woning stap voor stap duurzaam verbouwd zodat deze uiteindelijk energieneutraal genoemd kan worden.

Energieneutraal duurzaam labelSubsidies voor een duurzame verbouwing

Goed nieuws is wel dat de overheid met diverse subsidies werkt. Zo kunt u voor grote delen van uw duurzame verbouwing subsidies aanvragen. Vaak kunt u deze subsidies ook bij meerdere overheden aanvragen. Zowel op gemeentelijk als op landelijk niveau zijn er diverse subsidies beschikbaar. Zo komt de verbouwing een heel stuk voordeliger uit. En mocht het financieel voor u moeilijker haalbaar zijn, dan is er nog de mogelijkheid om bij het Nationaal Energiebespaarfonds voordelig een lening af te sluiten om uw woning energiebesparend te verbouwen. In eerste instantie is het erg belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is. Als dit het geval is dan scheelt dit al in het werk en de kosten. Wanneer dit niet het geval is, dan wordt geadviseerd om hier in ieder geval mee te starten. Warmte welke namelijk niet verloren gaat hoeft ook niet opnieuw te worden opgewekt, dit is de basis van het energieneutraal maken van uw woning. Daarna zijn er diverse mogelijkheden om uw woning verder te verduurzamen.

De mogelijkheden voor een energieneutraal huis

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een warmtepomp in uw woning te plaatsen. Hier zijn verschillende varianten in. Zo zijn er lucht-water warmtepompen en ventilatiewarmtepompen. Hier kunt u bijvoorbeeld uw vloerverwarming mee aansturen of uw woning van warm water voorzien. Maar er is ook de mogelijkheid om zo weinig mogelijk energie verloren te laten gaan door middel van warmterugwinning. Dit kan zowel door ventilatie als door douchen met warmteterugwinunits.

Energieneutraal zonnepanelenRenovatie zelf doen of uitbesteden?

Om uw woning te verwarmen kunt u er voor kiezen een pelletkachel als hoofdverwarming te gebruiken. Pelletkachels zijn kachels die gestookt worden met korrels van geperste houtsnippers: houtpellets. Deze leveren veel energie en stoten weinig schadelijke stoffen uit. En natuurlijk kunt u ook nog zonnepanelen op uw dak leggen of een zonneboilersysteem plaatsen. U ziet dat er voldoende mogelijkheden zijn om uw woning energieneutraal te maken. Om een energieneutraal huis te realiseren is het noodzakelijk om u zelf goed in te lezen, informatie op te vragen en u goed te laten informeren. U kunt de complete renovatie natuurlijk zelf coördineren maar zoals u hierboven gelezen heeft komt er veel bij kijken. Daarnaast is het in ieder geval verstandig om duurzame producten zoals warmtepompen of zonnepanelen altijd door vakkundige mensen te laten installeren. Er is ook de mogelijkheid om het complete project uit te besteden aan een adviseur die gespecialiseerd is in duurzame verbouwingen en duurzaam wonen. Deze duurzame adviseurs begeleiden uw project van a tot z. Van een renovatieplan voor een duurzame woning tot aanvragen van subsidies en het regelen van een specialist voor de verbouwing.

Advies nodig bij het energieneutraal maken van uw huis?

U kunt bijvoorbeeld via Warmteservice een gespecialiseerde adviseur op uw locatie laten komen die een uitgebreid plan voor u kan maken. Naar aanleiding van dit plan kunt u zelf bepalen of een verbouwing naar een energieneutrale woning iets voor u is.

– Energie is eeuwige vreugde –
“William Blake”

2 reacties op “Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?”

  1. Jan schreef:

    Ik wil graag mijn huis renoveren en er een duurzaam huis van maken. De voordelen zijn inderdaad erg aanlokkelijk. Ik vind het tevens erg fijn dat er mogelijkheden voor een subsidie bestaan. Hierin ga ik me beter verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws