Itho Daalderop CVE: 50 jaar innovatie

Branchenieuws Publicatiedatum: 7 juni 2019geschatte leestijd: 3 minuten

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de alom vertrouwde CVE ventilatiebox van Itho Daalderop in de Nederlandse markt werd geïntroduceerd. Een mijlpaal die volgens fabrikant Itho Daalderop bereikt is door het vertrouwen en enthousiasme van de bouw- en installatiemarkt. Anderzijds ook door continu in het product te investeren en te innoveren.

Via de eerste houten box in 1967 en de eerste proefopstellingen in 1968, was het in 1969 eindelijk zover. De CVE (Centrale Ventilatie Eenheid) werd geïntroduceerd in de Nederlandse markt. Het product ging echt aantallen maken na de aanscherping van het Bouwbesluit van 1971. Daarin werd gesteld dat ook eengezinswoningen over voldoende verse lucht moesten kunnen beschikken.

Succes

Bas Korte, directeur van Itho Daalderop, verklaart het succes van de CVE: ‘’Goed naar de ontwikkelingen in de markt kijken, en vooral ook luisteren naar de behoeften van de diverse klanten: dat leidt vaak tot goede oplossingen en succesvolle producten.’’ En de CVE heeft zijn steentje bijgedragen aan de Nederlandse woningbouw, zo vindt Jimmy Onstenk, Category Manager Ventilatie van Itho Daalderop: “Wat er tot nu toe allemaal ook verbeterd is aan de CVE, één ding wat we van klanten te horen kregen om juist niét te veranderen is het formaat. Een CVE past nog steeds op de kleine zolders en bergruimtes. Daar waar dit soort ventilatieboxen hun werk dag in dag uit moeten doen. Kortom, installatiegemak staat hoog in het vaandel. Op basis van wat we van klanten te horen kregen, waren we bijvoorbeeld de eerste in de markt met draadloze bedieningen en sensoren, gevolgd door het ultieme vraaggestuurde systeem C: DemandFlow.”

Innovaties die zijn waarde blijven hebben

Een innovatie hoeft niet altijd technisch hoogdravend te zijn, maar moet wel meerwaarde voor de klant bieden. Naast het eerdergenoemde kleine formaat, kwamen er op verzoek van installateurs ook handige (en prijstechnisch aantrekkelijke) alles-in-een ventilatiepakketten. Onstenk: “Ook hiermee waren we de eerste in de markt. Door zo’n pakket in de bus te hebben inclusief RFT bediening, verschillende aansluitsnoeren en vier ventielen, kun je als installateur snel schakelen bij het onderhoud van ventilatiesystemen. En ook hier speelt nog steeds het vervangen van wisselstroom naar gelijkstroom een rol. Hierdoor kunnen bewoners een aanzienlijke energiebesparing realiseren.”

“De kennis over woningventilatie die we in 50 jaar met de CVE hebben opgedaan, kunnen we goed gebruiken in het verder ontwikkelen van bijvoorbeeld WTW-systemen. WTW is wat ons betreft – ook vanuit BENG-perspectief – de enige juiste route in de nieuwbouw, zeker in combinatie met laagtemperatuursystemen. Maar de CVE is en blijft een goede oplossing voor een groot deel van de bestaande bouw. Niet voor niets hebben we er ook al bijna 2 miljoen van geproduceerd. Nadruk bij de huidige CVE ligt vooral op het sturen met goede en prijstechnisch interessante bedieningen en sensoren. We weten nu eenmaal dat ventilatie niet top of mind is bij de consument, dus het blijft belangrijk het ventilatiesysteem zoveel mogelijk automatisch zijn werk te laten doen.”

Persbericht: Itho Daalderop

Bekijk ons Itho Daalderop assortiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws