‘Kennis warmtepomptechniek ondermaats’

Branchenieuws Publicatiedatum: 21 februari 2018geschatte leestijd: 2 minuten

Kennis in warmtepomptechniek

Een meerderheid (60%) van de installateurs in Nederland is niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen rondom het werken aan warmtepompen en warmtepomptechniek. Dat zegt opleidings- en trainingsbedrijf ROVC, op basis van eigen onderzoek. Zo is het bezit van minimaal een persoonscertificaat F-gassen II verplicht wanneer een installateur een complete warmtepompinstallatie in bedrijf stelt of reparatiewerkzaamheden verricht aan de gashoudende onderdelen.

Warmtepomptechniek - Warmtepomp

Warmtepomp: nieuwe eisen

Nederland is in de ban van het verminderen van het aardgasverbruik en het verduurzamen van gebouwen. Hierdoor maakt de cv-ketel steeds vaker plaats voor warmtepompsystemen. Nu de verplichte gasaansluiting in de nieuwbouw is geschrapt, ligt de weg vrij voor meer toepassing van warmtepomptechniek in de nieuwbouw. Met de komst van de hybride variant, een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel voor het hoge temperatuurbereik, is de techniek ook aantrekkelijk geworden voor de bestaande bouw. Daarbij is meestal sprake van een lucht-water warmtepomp. De techniek stelt nieuwe eisen aan monteurs op alle vlakken, van installatie tot onderhoud.

Wettelijke verplichtingen warmtepomptechniek

John Huizing, directeur van ROVC: “Er gelden wettelijke verplichtingen om aan warmtepompen te werken. Dit vraagt een nieuwe denk- en werkwijze van de monteurs en installateurs. Naast de benodigde basiskennis over warmtepompen, zal men ook een slag moeten maken richting hun F-gassen-diploma. Daarmee zijn ze klaargestoomd voor de toekomst.” ROVC heeft een Q&A opgesteld over de opkomst van warmtepompen en de wettelijke verplichtingen voor installateurs. Deze is aan te vragen. via: www.rovc.nl/warmtepomp-vragen.

Bron: Installatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws