LAUFEN bestaat 125 jaar!

Productnieuws Publicatiedatum: 3 januari 2018geschatte leestijd: 4 minuten

125 jaar LAUFEN. Het hele verhaal is wellicht net iets te lang om te delen, maar de hoogtepunten willen we je niet onthouden. 1892 is het jaar waarin het voor LAUFEN allemaal begon. Een andere eeuw, andere normen. Als enige producent van keramisch sanitair in Europa bepaalde LAUFEN de standaard.

Fast forward naar de jaren ‘80. LAUFEN ontwikkelt de drukgietmethode die de productietijd aanzienlijk verkort en zet zo nieuwe maatstaven voor de gehele sanitair branche. Innovate much? Iets dat het Zwitserse merk tot op de dag van vandaag blijft doen. Het zet niet alleen in op nieuwe productiemethoden, ook op het gebied van design blijft de producent toonaangevend. Hoe? Met SaphirKeramiek* bijvoorbeeld. Naast high-tech, de strakke belijningen van het dunne keramiek en het krasbestendige karakter.

SaphirKeramiek is twee maal lichter dan klassieke keramiek. Rondere hoeken, dunnere randen, een fijnere vormgeving, lichtere objecten. Het zijn maar enkele van de mogelijkheden die deze LAUFEN-innovatie toelaat. Zo zijn onder andere de living square-waskommen en de wastafels uit de Kartell by Laufen-collectie vervaardigd uit dit revolutionair materiaal. Kers op de keramiek? Het kan volledig gerecycled worden en is dus een stuk milieuvriendelijker dan zijn traditionele broertje.

Indrukwekkend, niet? Daar stopt het niet. Volgende hoogtepunt? De Cleanet Riva, een douchetoilet. That’s right, een douchetoilet. Klinkt allesbehalve spannend, maar dat is het wel. Het designtoilet is de ultieme symbiose van luxe, hygiëne en functionaliteit. Met een thermisch reinigingssysteem en de LAUFEN Clean Coat – een extreem gladde finish van een transparante silicaat keramische laag die over het glazuur heen ligt. Een Red Dot Award in 2016 kon dat ook niet uitblijven.

DESIGN ALS STANDAARD

It’s safe to say: design en innovatie lopen als een rode draad door het verhaal van LAUFEN heen. Daarvoor kijkt de Zwitserse sanitairproducent niet alleen naar zichzelf, maar laat het zich ook inspireren door andere visies op design. Denk aan de samenwerkingen met Kartell & Alessi.

Een collab met de eerste naam in dat rijtje resulteerde in Kartell by LAUFEN, een veelkleurig badkamerproject dat the best of both worlds combineerde. Enerzijds het iconische design van  en anderzijds de kwaliteit van LAUFEN. Het revolutionaire goedje gaf deze samenwerking een zekere lichtheid mee. Een kenmerk dat in contrast met de strakke geometrie en transparante kunststof objecten leidde tot een ronduit innovatieve collectie. Iets dat Kartell designers Ludovica + Roberto Palomba alleen maar kunnen beamen.

Ludovica + Roberto Palomba: “Kartell by Laufen is een architectuurproject met een nieuwe taal, innovatief en rijk aan emotie, transparantie en kleur. De badkamer van Kartell by Laufen is de synthese van het werk van de voorbije jaren in de badkamerwereld en is een belangrijke stap vooruit in de sector.”

Alessi heeft geen introductie nodig in de designwereld. De Alessi by LAUFEN collectie is dan ook een streling voor het oog. Al worden andere zintuigen ook niet genegeerd. Een van de opvallendste objecten is de ‘Tam-Tam’, een vloerstaande wastafel die haar naam dankt aan de gelijkenis met een trommel. Fantasie en een dosis excentriciteit zijn Stefano Giovannoni – de designer van ILBAGNO ALESSI ONE – niet vreemd, dat is zeker!

“Al vanaf het begin van het Alessi-badkamerproject stond mij het beeld voor ogen van water dat de steen polijst.’ Aldus Stefano Giovannoni, de designer van ILBAGNOALESSI ONE.

WHAT’S NEXT? PATRICIA URQUIOLA X LAUFEN

125 jaar en heel wat innovaties en collabs later, blijft het palmares van LAUFEN groeien. Deze mag binnenkort mee op het lijstje van hoogtepunten: de SONAR collectie in samenwerking met designer Patricia Urquiola. Het volgende SaphirKeramiek project van LAUFEN staat immers gepland voor 2018. Inspiratie voor het design vond de internationaal geprezen en eclectisch ontwerpster in de beweging van water, mogelijk gemaakt door – juist ja, daar is het weer – het gebruik van het uiterst dunne en sterke SaphirKeramiek. De SONAR collectie wordt verwacht in 2018, al blijft de concrete launch datum voorlopig nog een goed bewaard geheim.

Bekijk ons assortiment LAUFEN hier of neem contact op met een van onze vestigingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws