Summer is coming…

Algemeen Publicatiedatum: 20 april 2020geschatte leestijd: 3 minuten

Nu bijna iedereen net even wat meer tijd heeft, is dit een goed moment om de klussen in de tuin op te pakken. Nieuwe shingles op het tuinhuis, of even goed de dakgoten schoonmaken. Hierbij een aantal ideeën waarmee u deze week nog aan de slag kunt!

Dakgoten schoonmaken

De lente is bij uitstek de tijd voor klussen en daarom ook om de dakgoten te onderhouden. Gedurende het jaar kan er veel viezigheid in terechtkomen: bladeren, takjes, mos en vuil zijn vaak de grootste boosdoeners. Hierdoor kan het water op het dak blijven liggen,  kunnen de goten overstromen, met in het ergste geval lekkages tot gevolg. Om dit alles te voorkomen is het dus goed om minimaal eenmaal per jaar de dakgoten schoon te maken.

Dakgoten schoonmaken

Om het schoonmaken van de dakgoten te vereenvoudigen en om verstoppingen in de regenpijp te voorkomen is een bladafscheider feitelijk onmisbaar. Het is een handig tussenstuk die er voor zorgt dat er geen vuil in de afvoer terecht komt. Door middel van een soort filter wordt namelijk alle vervuiling afgestoten, en wordt enkel het regenwater doorgelaten.

Hiermee wordt overtollige vervuiling voorkomen wat aanzienlijk veel verstoppingen en overlast scheelt! Een andere oplossing voor blad in de regenpijp is een boldraadrooster. Het boldraadrooster wordt bij de instroom van de regenpijp geplaatst, waarna al het blad wordt tegengehouden.

Plaats (nieuwe) shingles op het tuinhuisje

Shingles zijn een goed alternatief voor dakpannen of leien. Om shingles te verwerken op het dak, dient de hellingshoek minimaal 15 graden te zijn. Royal shingles zijn licht van gewicht, waardoor een lichte dakconstructie al voldoende is om de shingles te dragen. Tegenover een staaldak werken shingles perfect als geluidsisolatie, zodat hevige regen en hagel als minder storend worden ervaren.

Royal dak shingles

De Royal shingles kenmerken zich door een meterlange strook van bitumen met een glasvlies inlage. De inlage van glasvlies maakt de dakbedekking stabiel, sterk en stevig. Het model wordt gevormd door de inkepingen aan de onderzijde van de strook. Een strook kan 3-tabs, 4-tabs of 5-tabs zijn.

Shingles worden verspringend gelegd, zodat er een waterdichte afwerking ontstaat. De bovenzijde van de shingles is voorzien van een beschermlaag van gekleurde leislag. De leislag is enerzijds bedoeld als een esthetische afwerking; anderzijds beschermt de leislag het bitumen tegen UV-straling.

Repareer het dak als het droog is

Dit is een bekende uitspraak en in figuurlijke zin op vele manieren uit te leggen. Maar letterlijk gezien klopt het natuurlijk wel. Tijdens een natte en koude winter wordt veel van het dak en de dakgoten gevraagd. Zeker wanneer het jaarlijkse onderhoud niet wordt uitgevoerd en ook nog eens een lange, warme zomer volgt. Er kunnen bijvoorbeeld scheurtjes ontstaan in de dakbedekking of solderingen van de zinken goot loslaten. Griffon heeft met haar HBS-200 assortiment een productenlijn ontwikkeld welke uitermate geschikt is om (nood)reparaties mee uit te voeren.

Mocht de tape of het vloeibare rubber van Griffon niet meer het gewenste resultaat opleveren dan zit er niets anders op dan tot vervanging over te gaan. Hierbij is het handig om te weten dat op wamteservice.nl een zinkmaatwerk tool beschikbaar is waarmee u snel en eenvoudig een offerteaanvraag kan doen voor ‘zinkwerk op maat’.

Stel de grondige aanpak van de klussen om het huis niet uit. Want voor u het weet blijft het water op het dak liggen en stroomt het op ongewenste plaatsen naar beneden of lekt het door het dak. En als dat gebeurt bent u nog veel verder van huis. Aan de slag dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws