Zonnepanelen, haal maximaal rendement met deze 5 tips

Duurzaam Publicatiedatum: 26 juni 2019geschatte leestijd: 3 minuten

Nu de prijs voor zonnepanelen is gedaald kiezen steeds meer mensen ervoor om zelf energie op te wekken. Hiermee bespaart u niet alleen op uw energierekening maar u kunt ook geld verdienen met de energie die u opwekt!

Zonnepanelen Royalgum Reflection

De aanschaf van zonnepanelen vraagt om een eenmalige investering, die u op termijn zeker terugverdient. Niet alleen een goede keuze voor het milieu maar ook voor uw portemonnee dus! Graag delen wij 5 tips waarmee u maximaal rendement haalt uit uw zonnepanelen!

1. Laat dakinspectie uitvoeren voordat u zonnepanelen plaatst

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Het is dan ook van belang dat de dakbedekking een zo lang mogelijke levensduur heeft. Verricht altijd eerst een grondige dakinspectie. Laat dit doen door een professionele dakdekker. Hij kan berekenen of de huidige dakconstructie sterk genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen (en hoeveel) en of de dakisolatie geschikt is om de panelen op te monteren. Daarnaast kan hij zien of uw dak is voorzien van de juiste dakbedekking om zo kans op lekkages te voorkomen. 

2. Ga voor dakbedekking die geschikt is voor zonnepanelen

Dakbedekking die weekmakers bevat is niet geschikt voor zonnepanelen. Weekmakers kunnen de levensduur van zonnepanelen namelijk beïnvloeden. Kiest u voor bitumen dakbedekking dat zit u altijd goed. Bitumineuze waterdichting heeft een zeer lange levensduur en wanneer deze in twee lagen is aangebracht, is de kans op lekkages minimaal. Heeft u liever kunststof dakbedekking? Dan is TPO de beste keuze onder panelen. Kiest u voor dit materiaal, dan kunt u rekenen op een levensduur van 25 tot 30 jaar. Beide typen dakbedekking zijn verkrijgbaar met een witte afwerking. Door de kleur wordt zonlicht gereflecteerd, waardoor u nog meer rendement haalt uit uw zonnepanelen. Bekijk de Royalgum Reflection met witte leislag.

3.  Bepaal de juiste plaatsing voor het meeste rendement

Daken die op het zuiden liggen vangen de meeste zon. Dat betekent niet dat het plaatsen van zonnepanelen de moeite niet waard is wanneer de ligging anders is. Ook panelen op daken die naar het oosten of westen gericht zijn, met een helling van 30 graden, wekken nog voldoende groene stroom op om rendabel te zijn. Bekijk de bouwtekening van uw huis of laat u informeren door uw dakdekker om de juiste plaatsing te bepalen.

4.  Bepaal de optimale hellingshoek voor plaatsing van de zonnepanelen

De optimale plaatsing voor zonnepanelen is met een hellingshoek van 30 à 35 graden. Ligt de hellinghoek hoger of lager, dan zal uw rendement helaas ook minder zijn. De hellingsgraad is ook bepalend voor het bevestigingssysteem van uw zonnepanelen. Hou hier rekening mee.

5. Vermijd plaatsing in de schaduw

Het is misschien een open deur maar in de praktijk komt het echter nog weleens voor: een boom of een schoorsteen die zorgt voor schaduw op zonnepanelen. Dit vermindert uiteraard het rendement ervan. Beperk de impact van schaduw met technische oplossingen, zoals micro-omvormers of optimizers.

Advertorial: Royal Roofing Materials B.V.

Bekijk hier ons Royalgum assortiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws