Onderhoud ketel: tien trends

Branchenieuws Publicatiedatum: 11 april 2019geschatte leestijd: 5 minuten

Service en onderhoud van CV-ketels is voor veel installatiebedrijven nog altijd de kurk waarop de dagelijkse business drijft. Wat zijn nu 10 factoren die de komende jaren de richting bepalen?

Het afgelopen jaar is het aantal verkochte CV-ketels opnieuw toegenomen. In Nederland werden 428.400 toestellen verkocht. Trendbreuk is dat het aandeel CV-ketelin de nieuwbouw daalt. In de renovatie wordt de ketel ook steeds vaker in een hybride combinatie met een warmtepomp geplaatst. In totaal worden ruim 6 miljoen huishoudens in Nederland verwarmd met een CV-ketel.

1. Techniek verandert

De CV-ketel is technisch gezien misschien dan uitontwikkeld. Er komt wel steeds meer techniek in, en dan met name elektrotechniek. De aansturing van de componenten, de communicatie met thermostaat of gebouwbeheersysteem, de toepassing van domotica, en tools om toestellen te monitoren. Consequentie: de (onderhouds)monteur moet van steeds meer verstand hebben. Bijscholing, en bovenal het op peil houden van het vakmanschap, is dus zeker relevant.

2. Klant verandert

Klanten worden veeleisender en willen waar voor hun geld. Verder: transparantie over de klus, de kosten en goede communicatie. Dat legt de lat voor installatiebedrijven hoger. ‘First-time-fix’ wordt de maat; en dat in een 24-uurs-economie. Aan de andere kant willen klanten ook ‘ontzorgd’ worden, geen gedoe ervaren, en zijn bereid te betalen voor goede dienstverlening. Gebruik én comfort wordt belangrijker dan bezit. De installateur die klanten verrast en boven verwachting presteert, bijvoorbeeld door standaard waterzijdig in te regelen, is dus meer dan ooit spekkoper. Dit is een kans om uit de prijsdruk rond CV-ketels te ontsnappen.

3. Beheer op afstand

Het technisch uitlezen van toesteldata via een slimme thermostaat of GPRS-signaal vanuit de printplaat wordt steeds vaker toegepast. Hierdoor kunnen gebruiker en installateur niet alleen inzicht in verbruik krijgen maar ook in data als branduren, Δt en uitstoot. Hierdoor kan onderhoud slim gepland worden. Ook gaat de monteur goed voorbereid op pad en heeft hij altijd het juiste onderdeel bij zich. Niet meer periodiek, maar ‘on demand’.

4. Voorspellend onderhoud

De volgende stap: wanneer veel data over de staat van CV-toestellen verzameld wordt kunnen algoritmen worden ontwikkeld. Ook bandbreedtes waarbinnen een toestel goed, iets minder of slecht functioneert. Op basis van deze gegevens kunnen acties voor de installateur worden gekoppeld. Storingen en onderhoud kunnen zo  voorspeld worden. De gebruiker wordt dus steeds minder door storingen verrast, want de installateur ziet ze al aankomen. ‘On demand’ wordt preventief. De grote toestelfabrikanten zijn volop bezig met deze technieken.

5. Druk op kwaliteit monteurs

Niet alleen het niveau maar ook het aantal beschikbare handen voor servicewerk staat onder druk. Effectieve inzet van monteurs en hun kennisniveau zijn belangrijke factoren. Vanaf 2020 moeten bedrijven die werk uitvoeren aan de gasinstallatie wettelijk erkend zijn. Dat betekent bescherming voor de vakman maar dat niet alleen. Er is ook werk aan de winkel om het kennisniveau op peil te brengen en te houden. De vakmensen die er zijn moeten doen waar ze goed in zijn. Die effectiviteit is ook een kwestie van organisatie en denken in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Er komen apps die monteurs technisch ondersteunen. Ook het gebruik van virtual reality is mogelijke hulp op dit vlak.

Onderhoud Spirotech
Spirotech

6. Voorraadbeheer

Chips met data op toestelonderdelen maken de voorraad service-artikelen een stuk effectiever. Deze voorraad is met tientallen toestellen en types groot. Met snelle RFID-scans kan een installateur zijn busvoorraad met zeker een kwart terugdringen en worden onnodige ritjes naar groothandels voorkomen. Zo verstrijken garantietermijnen niet langer en neemt het boekhoudkundig balansen minder tijd in beslag. Slim voorraadbeheer betekent directe rendementsverbetering.

Onderhoud video

7. Refurbish

Of het motief nu economisch of maatschappelijk is, veel ketelonderdelen zijn nog prima te reviseren. Deze kunnen dan nog ingezet worden als reserve-onderdeel. Veel toestelonderdelen worden vervangen terwijl ze nauwelijks defect zijn en gaan onnodig naar de schroot. Revisie is een groene oplossing die door veel partijen, grote installateurs, fabrikanten en groothandelaren wordt omarmd.

Onderhoud onderdelen

8. Andere contractvormen

De kaartenbak met jaarlijks onderhoud is straks overbodig. CV-toestellen hoeven niet meer periodiek maar op basis van bijvoorbeeld draaiuren te worden onderhouden. Bovendien houdt het toestel zelf haar eigen prestatie in de gaten. Vergelijk het met de auto. Dit zal betekenen dat bedrijven aan andere contractvormen kunnen gaan denken. Woningbouwverenigingen werken al met prestatiecontracten maar ook particulieren kunnen nieuwe abonnementen afsluiten. Bijvoorbeeld op basis van ontzorging voor een bepaalde tijd in plaats van jaarlijks onderhoud. Energiebesparing is een verdienmodel geworden.

9. Andere businessmodellen in beeld

Is het aantal onderhoudscontracten nog wel de kurk waarop de bedrijfsvoering van een installatiebedrijf drijft? Kan de installateur met andere contracten meer een dienstverlener worden in plaats van een aanbieder van technische ondersteuning? Gaan installateur straks warmte leveren in plaats van techniek? En kan onderhoud op basis van draaiuren er bijvoorbeeld toe leiden dat de installateur warmte in de vorm van kilojoules samen met onderhoud aan de technische installaties aanbiedt? Food for thought!

10. Privacy leidend

Was het CV-ketelonderhoud voorheen een kaartje in de kaartenbak met toestelnaam en laatste beurtje. Nu wordt gestuurd op informatie die privacygevoelig is. Een belangrijke factor en grote valkuil. Vuistregel: de bewoner moet ten alle tijden aan de knoppen staan en de uitwisseling van data moet ten alle tijden voldoen aan de hiervoor geldende wetgeving. Het bieden, en goed communiceren van die borging, is een belangrijke factor bij het slagen van moderniseren van service en onderhoud.

Bron: Installatie.nl

3 reacties op “Onderhoud ketel: tien trends”

 1. Yvonne schreef:

  Wat kost de installatie van een ketel?

  • Peter Beentjes schreef:

   Beste Yvonne,
   De kosten zijn variërend per installatieklus. Wij adviseren u om via ons platform kluscontact, uw klus te plaatsen.
   Beschrijf zo specifiek mogelijk de huidige situatie en wat uw wensen zijn. De installateur krijgt een duidelijk beeld van uw klus en kan hij u direct een aanbieding doen.

   Met vriendelijke groet,
   Warmteservice

 2. Vincent Rondwijk schreef:

  Bedankt voor het delen van deze trends rondom het onderhoud van ketels. Nieuwe technieken zorgen voor andere onderhoudswerkzaamheden en het is altijd goed om je onderhoud te laten plegen door een installateur. Zo weet je dat je ketel optimaal presteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws