Tips om bevriezing te voorkomen

Algemeen Publicatiedatum: 21 januari 2019geschatte leestijd: 2 minuten

Het is koud in Nederland. Belangrijk om goede maatregelen te nemen om bevriezing te voorkomen. Wij hebben vier tips onder elkaar gezet.

Tip 1: Isoleer uw watermeter vóór de winter
Muren en gevels laten veel kou door. Plaats daarom isolatiemateriaal tegen de gevel, maak kieren en tochtnaden dicht, en pak uw watermeter in met isolatiemateriaal. U kunt de watermeter afdekken met plastic folie met luchtkussentjes, een oude deken of vuilniszakken gevuld met kranten. Dit is ook handig wanneer de watermeter achter de voordeur in een luik zit.

Let op: Als er ook een gasmeter in de ruimte bij de watermeter zit dan moet de ruimte wel geventileerd worden. Isoleer in dat geval alleen de waterleidingen en watermeter.

Tip 2: Zet de hoofdkraan dicht en tap de waterleidingen af
Op wintersport of andere plannen waardoor u een paar weken van huis bent? Dan raden wij u aan om de waterleidingen af te tappen, zo voorkomt u dat het water in de leiding kan bevriezen. Denk ook aan de buitenkranen. Heeft u een vorstvrije buitenkraan, dan is dit uiteraard niet nodig. Ook kunt u uw leidingen beschermen tegen bevriezing met vorstlint.

Tip 3: Let op de binnentemperatuur
Draai alle radiatoren van de verwarming open en zet de thermostaat ’s nachts en bij afwezigheid niet lager dan 15ºC. Ook zo voorkomt u dat het water in de leidingen kan bevriezen.

Tip 4: Watermeter in buitenput
Voorzie de buitenput van een putdeksel, en plaats een tussendeksel van isolerend materiaal zoals tampex (piepschuim) of een houten tussenschot. Pak uw watermeter in met isolatiemateriaal. U kunt de watermeter afdekken met plastic folie met luchtkussentjes, een oude deken of vuilniszakken gevuld met kranten.

Wij adviseren u om uw buitenput vóór de winter te isoleren. Mocht u dit niet gedaan hebben, dan adviseren wij u om niets te doen. Als u de putdeksel open doet, kan de watermeter alsnog bevriezen.

Bron: PWN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws