Vraag & antwoord: hoe haal ik een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,4?

Algemeen Publicatiedatum: 16 december 2016geschatte leestijd: 3 minuten

Iedere maand plaatsen wij een vraag van de lezer in de rubriek ‘vraag & antwoord’.

De vraag van deze week:

Mijn klant wil een nieuw huis laten bouwen. Maar om een bouwvergunning te krijgen zal hij moeten voldoen aan de EPC-eis volgens het bouwbesluit. Voor woningen staat deze op 0,4. Nu zit hij op 0,71. Wat kan Warmteservice voor mij betekenen om deze eis te halen?

Antwoord:

De droom om een eigen huis te bouwen geeft heel veel plezier en voldoening. Maar er komt ook veel uitzoek- en rekenwerk bij kijken. Dat begint al bij het ontwerp van de woning. Hoe wordt bijvoorbeeld de indeling van het huis? Hoe gaan de badkamer en keuken eruit zien? En waar komen alle aansluitingen voor elektra? Om niets te vergeten (je doet dit immers niet iedere dag) begint het voortraject altijd bij een bouwkundig advies en tekenbureau. De tekeningen zien er prachtig uit en over alles is nagedacht. De conclusie is echter dat vaak niet aan de EPC-eis (Energie Prestatie Coëfficiënt) wordt voldaan.

Welke ‘eenvoudige’ maatregelen op verwarming, warmtapwater en zonnestroom zijn mogelijk om wel aan de eis te kunnen voldoen?

HR-ketel

Allereerst kan de keuze van de juiste HR-ketel hierbij helpen, bijvoorbeeld de Intergas Kombi Kompakt HReco 36 of ATAG E325EC. Deze toestellen halen in vergelijking met andere HR-ketels een gebruiksrendement op warm water van maximaal 101,4% en bereiken een EPC verlaging tot 0,012.

Inventum Ecolution

Een maatregel die voor een grote EPC verlaging kan zorgen is de Inventum Ecolution ventilatie warmtepomp. De Ecolution is een hybride warmtepomp die als vervanger gebruikt kan worden voor de mechanische ventilatiebox. Samen met een HR combiketel voorziet de warmtepomp in het verwarmen van de woning en de levering van warm water. Daarnaast neemt hij ook de functie van de mechanische ventilatiebox over. De combinatie ATAG E325EC en ventilatie warmtepomp levert een EPC verlaging op van een kleine 0,2.

Zonnestroom

Een andere maatregel die een grote invloed kan hebben op de EPC verlaging is de plaatsing van zonnepanelen. Panelen met een totale opbrengst hoger dan 2250 Wp (bijvoorbeeld 9 panelen à 250 Wp) zorgen voor een EPC verlaging van ruim 0,15. Het is natuurlijk wel belangrijk waar de panelen worden geïnstalleerd.

Alles bij elkaar opgeteld kom je met bovenstaande voorbeelden uit op een EPC verlaging van ongeveer 0,36. Ruim voldoende voor de klant om een bouwvergunning te krijgen.

Milieubewust

Op korte termijn heeft het verkrijgen van de bouwvergunning voor de eindgebruiker de hoogste prioriteit. Op lange termijn leveren de extra investeringen echter een constante besparing op het verbruik van energie op. In de toekomst wordt de EPC nog meer aangescherpt en wordt de energielabel voor woningen steeds belangrijker in de waardebepaling van de woning (nieuw of bestaand). Als huiseigenaar wordt het zodoende steeds interessanter om bij de bouw of verbouw van de woning voor bovengenoemde producten te kiezen. Warmteservice helpt je graag bij de mogelijkheden en jouw keuze.

Met vriendelijke groet,

John van Dijk

Afdeling Opleidingen

img_2822_1

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws