Vraag cv-ketels neemt eerder toe dan af

Branchenieuws Publicatiedatum: 15 juni 2018geschatte leestijd: 2 minuten

Weinig beweging in CV-ketels naar gasloos

Installateurs en producenten van cv-ketels merken nog weinig van de beweging om van het gas te gaan. Sterker nog, de vraag naar ketels neemt bij een aantal bedrijven zelfs toe. Dat blijkt uit een rondgang in de sector. Dit meldt het Financieel Dagblad op haar website.

Atag-directeur Marco van de Kamp schat dat de hele sector ongeveer 1% à 2% meer ketels verkoopt ten opzichte van een jaar geleden. Ook Intergas, één van de grootste fabrikanten van cv-ketels in Nederland, constateert dat er op dit moment veel vraag is. Het bedrijf kan de vraag bij de nieuwe modellen zelfs niet aan en is bezig een nieuwe fabriek te bouwen. In de branchebrede productiecijfers is volgens Intergas echter nog geen groei te zien, maar de cijfers van mei zijn nog niet bekend. Volgens brancheorganisatie Uneto-vni is er sprake van een inhaalvraag naar cv-ketels. ‘Consumenten die in de crisis de oude cv-ketel niet hebben vervangen investeren nu alsnog in een nieuw toestel’, aldus de woordvoerder.

Duurzaam manifest

Ook de andere cv-bedrijven worden op dit moment overstelpt met vragen van klanten. Zeker na de berichtgeving eind maart over het manifest om over drie jaar geen nieuwe cv-ketels meer te verkopen, hingen veel klanten aan de telefoon. Installateurs adviseren klanten met een slecht geïsoleerde woning om een cv-ketel te houden. Mensen willen weten of het nog wel verstandig is om een ketel te kopen? Of dat ze beter over kunnen op andere oplossingen?’, zegt Van de Kamp van Atag Warmte. Volgens de Atag-directeur kunnen veel klanten echter simpelweg nog niet zonder cv-ketel, omdat hun huis nog niet voldoende geïsoleerd is voor alternatieve warmtebronnen zoals warmtepompen. ‘Het zal technisch ook niet mogelijk zijn om in 2021 van de cv-ketels af te zijn’, aldus Van de Kamp.

CV-ketels in nieuwbouw

Van de nieuwbouw wordt verwacht dat die het eerste overgaat op gasloos. Zo vervalt per 1 juli aanstaande de aansluitplicht aan het gasnetwerk voor nieuwbouwhuizen. Volgens de cv-specialisten wordt er nu echter nog volop gebruikt gemaakt van cv-ketels in de bouw. ‘Ik durf wel te stellen dat 80% tot 90% nog steeds traditioneel met een cv-ketel wordt gebouwd. Zodra een project niet overheidsgestuurd is, kiest een projectontwikkelaar voor ketels, omdat het goedkoper is dan alternatieve oplossingen als warmtepompen’, zegt Nico Scheffer, eigenaar van cv-installateur Bonarius. Overigens ziet Bonarius de vraag dit jaar nog niet toenemen.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws