Waar let je op bij het kiezen van een cv-ketel?

Productnieuws Publicatiedatum: 2 november 2017geschatte leestijd: 4 minuten

Een cv-ketel is onmisbaar voor een lekker warm huis en vaak ook warm water. Maar welke heb je nodig? Dat is afhankelijk van je huis en je persoonlijke voorkeuren.

1. Welke type ketel?

Er zijn twee soorten cv-ketels op de markt: soloketels en combiketels. Een soloketel regelt de verwarming in je huis. De combiketel zorgt daarnaast ook voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel. Daarnaast kun je kiezen voor een doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat. Een ketel met voorraadvat slaat warm water op en houdt dit op een constante temperatuur. Dit kost veel energie. Het doorstroommodel is zuiniger. Deze ketel warmt het water pas op als je de kraan opendraait. Gelukkig leveren sommige doorstroommodellen ook vlot warm water. Vroeger boden doorstroommodellen een veel lager comfort, maar dat is achterhaald. Daarom hebben de meeste mensen nu een doorstroommodel-combiketel.

2. Technische termen die je moet kennen

Ga je een cv-ketel uitzoeken, dan krijg je te maken met een aantal technische specificaties. Allereerst met de capaciteit en het vermogen van de cv-ketel. Het vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Voor de meeste huizen volstaat een vermogen van 20 kW. Woon je erg groot, vrijstaand of is je huis erg slecht geïsoleerd? Dan kan het anders uitpakken. Vraag dan advies aan ons voordat je een keuze maakt. De cv-ketel heeft ook een Gaskeurlabel. Dit betekent dat de ketel voldoet aan de minimale eisen voor energiezuinigheid (HR), schone verbranding (SZ) en doelmatigheid. NZ op het label betekent dat de ketel geschikt is om te combineren met een zonneboiler. De Gaskeur CW-waarde zegt iets over het warmwatercomfort. Hoe hoger de waarde, hoe meer en sneller je warm water hebt. Dat is belangrijk als je bijvoorbeeld twee warme kranen tegelijk wilt kunnen gebruiken.

3. Let op met energiezuinigheid

Een gemiddeld huishouden geeft meer geld uit aan verwarming (gas) dan aan stroomverbruik. Daarom is het belangrijk dat een cv-ketel zuinig is. Bij een combiketel heb je te maken met verwarmingsrendement en rendement op warm (tap)water.  Want de ene ketel verwarmt je huis zuiniger en de andere verbruikt minder energie bij het verwarmen van water. Moderne hr-ketels (hoog rendement) verspillen veel minder energie dan oudere modellen. Deze ketels kunnen extra energie uit de rookgassen halen om water op te warmen. Dat werkt alleen als de ketel op laag vermogen brandt. Op vol vermogen is het rendement van een hr-ketel altijd lager, maar nog wel hoger dan dat van oudere ketels.

4. Energielabel verplicht

Sinds 2015 moeten nieuwe cv-ketels verplicht een energielabel hebben. Voor combiketels bevat dat een aanduiding voor verwarming en voor warm water. Het verwarmingslabel is in Nederland bijna altijd A. Hier worden nagenoeg alleen nog hoogrendementsketels (hr-ketels) met
dit A-label verkocht. Ook het label voor warm water van hr-combiketels is A. Label A is dus meestal al binnen, maar ook A+ of A++ is nog mogelijk. Voor meerdere apparaten die een systeem vormen krijg je een systeemlabel. Zo kan een hr-ketel in combinatie met een slimme thermostaat tot A+ voor verwarming leiden. En in combinatie met een zonneboiler kan dit leiden tot het label A+++ voor warm water.

5. Welke thermostaat?

 

Met een kamerthermostaat regel je de temperatuur in de belangrijkste ruimte van je woning. Op de thermostaat zie je hoe warm het is en stel je de temperatuur in. De thermostaat geeft dit vervolgens aan de cv-ketel door. Er zijn verschillende soorten thermostaten op de markt:

5.1. Aan-uit thermostaat

Veel oudere huizen hebben nog een aan-uit thermostaat. Die warmen je huis op tot de gewenste temperatuur en slaan dan pas af. Het nadeel van aan-uit thermostaten is dat ze niet aan de cv-ketel doorgeven hoe hard hij moet branden. De ketel draait op vol vermogen tot de ruimte met de thermostaat op de ingestelde temperatuur is. Dan gaat de ketel uit. De ketel werkt zo niet efficiënt, omdat het hr-principe niet werkt bij branden op vol vermogen. Bovendien zal de kamertemperatuur schommelen in plaats van constant blijven.

5.2. Modulerende thermostaat

Kies liever voor een modulerende thermostaat. Die ‘leert’ hoe snel je huis opwarmt en past de ketel daar op aan. Zo bereik je precies de gewenste temperatuur en blijft deze mooi constant. Ook de meeste oudere cv-ketels zijn geschikt om met een modulerende kamerthermostaat te gebruiken.

5.3. Slimme thermostaat

Nog een stap verder is de slimme thermostaat, zoals Nest of Tado. Die ‘leert’ wanneer je thuis bent en zorgt dat de verwarming op het juiste moment aanslaat. Soms kun je de thermostaat bedienen met een app. Dan zet je onderweg al de verwarming aan en kom je thuis in een warm huis. Slimme thermostaten zijn soms modulerend, maar niet altijd. Een modulerende klokthermostaat vervangen door een ‘slimme’ aan-uit thermostaat kan daarom leiden tot een lager comfort en hogere stookkosten. Veel cv-ketelfabrikanten leveren hun eigen modulerende en soms ook ‘slimme’ kamerthermostaten bij een cv-ketel. Daarmee kun je vaak nog meer regelen dan met een losse thermostaat, zoals een weekprogramma of vakantiestand voor warm kraanwater.

5.4 OpenTherm thermostaat

Sommige cv-ketels, zoals die van Nefit, zijn alleen geschikt voor een modulerende thermostaat van hetzelfde merk als die van de ketel. Van andere merken kunnen ze zonder aanpassing alleen met een onzuinige aan-uit-thermostaat overweg, maar er zijn adapters verkrijgbaar. Cv-ketels volgens de zogeheten Open-Therm-standaard kunnen ook modulerende thermostaten van andere merken aan. OpenTherm-thermostaten werken vaak op batterijen, die je dus soms moet verwisselen.

Bekijk hier al onze cv-ketels!

Wil je weten welke cv-ketel bij jou past? Doe de test!

Bron: Consumentenbond

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws