Een luchtafscheider; waarom zou je deze toe passen?

Productnieuws Publicatiedatum: 12 april 2019geschatte leestijd: 3 minuten

Lucht in een cv-installatie leidt tot allerlei vervelende verschijnselen. Het zorgt bijvoorbeeld voor ruisende en klaterende geluiden in leidingen en radiatoren. Lucht is ook de reden waarom een radiator niet helemaal opwarmt of zelfs helemaal niet warm wordt. Daarnaast is een luchtvrije cv-installatie zuiniger met gas. Met een luchtafscheider zijn deze problemen te verhelpen.

Luchtafscheider Spirotech

Voordelen SpiroVent RV2

  1. Binnen een paar minuten te monteren en in gebruik te nemen. 
  2. Verwijdert effectief de circulerende lucht en microbellen. 
  3. Maakt een eind aan geborrel en andere irritante geluiden.
  4. Voorkomt luchtinsluitingen en koude radiatoren.
  5. Niet langer handmatig ontluchten.

Waar komt die lucht in mijn verwarmingsinstallatie
vandaan?

In water zit altijd lucht. Afhankelijk van druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. In een verwarmingsketel wordt het water flink opgewarmd, waarbij lucht vrijkomt in de vorm van micro-bellen. Vergelijk het maar met het water in een pannetje waarin u eieren kookt. Als het water warmer wordt verschijnen er steeds meer luchtbelletjes. Daarnaast kan lucht in de installatie terechtkomen tijdens onderhoud en het (bij)vullen of via koppelingen en kunststof leidingen (o.a. in vloerverwarmingssystemen) die nooit 100% luchtdicht zijn.

Op de verwarmingsketel zit toch al een ontluchter?

De ontluchter op de ketel is puur bedoeld voor het ontluchten van de ketel zelf, dus niet voor de rest van de installatie. Om de complete cv- installatie te ontluchten en luchtvrij te houden is een continu werkende luchtafscheider onontbeerlijk. Dat wordt ook aangeraden door diverse ketelfabrikanten.

Hoe kan een de SpiroVent RV2 energie besparen?

Zonder luchtafscheider gaan de luchtbelletjes die in de ketel vrijkomen de installatie in. Ze vormen grotere bellen die bijvoorbeeld vast blijven zitten in een radiator. Die radiator zal niet meer goed opwarmen. Om toch de gewenste ruimtetemperatuur te bereiken zal de ketel warmer water moeten leveren en dus meer gas verbruiken. De SpiroVent RV2 haalt de microbellen direct na de ketel uit het warme water. Verderop in de installatie kan het water dan weer lucht opnemen en zal zo de luchtbel oplossen. De radiatoren worden dan weer zo goed mogelijk verwarmd en de ketel brandt dan zo zuinig als mogelijk.

Hoe werkt de SpiroVent RV2?

Luchtafscheider Spirovent

Het in de ketel opgewarmde installatiewater stroomt door de SpiroVent RV2 met daarin de unieke Spirobuis als afscheidingselement. De Spirobuis zorgt ervoor dat de luchtbelletjes niet met het water de installatie in gaan maar opstijgen naar het ontluchtingsventiel. Doordat de verzamelde lucht een vlotter bovenin de luchtafscheider laat zakken gaat een ventiel open en kan de lucht uit de installatie ontsnappen. Het speciaal ontwikkelde ventiel sluit daarna hermetisch en kan dus ook niet lekken.

Hoef ik echt nooit meer handmatig te ontluchten?

Het ontluchtingssleuteltje is in principe niet meer nodig. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal het nog gebruikt moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer de installatie voor werkzaamheden leeggemaakt moet worden en daarna weer moet worden gevuld.

Waar moet een SpiroVent RV2 worden geplaatst?

Luchtafscheider Spirovent RV2

Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de ketel, waar het water de installatie in gaat. Door het opwarmen van het water in de ketel zijn er op die plaats de meeste luchtbelletjes af te vangen.

ACTIE: Bij aankoop van een Spirovent RV2 luchtafscheider, krijgt u een cashback van €10,- Deze actie is geldig tot 1 juli 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws