Waarom is het aan te raden een magnetische vuilafscheider te plaatsen?

Productnieuws Publicatiedatum: 19 april 2019geschatte leestijd: 3 minuten

Vervuiling in een cv-installatie bestaat grotendeels uit schadelijk magnetiet. Met een magnetische vuilafscheider wordt magnetiet extra snel uit het installatiewater gehaald. Een installatie met schoon water is veel minder storingsgevoelig. Het zorgt ervoor dat de ketel zo zuinig mogelijk brand en dat de pomp zo min mogelijk stroom verbruikt.

Spirotech_mb3

Wat is magnetiet en waarom is het schadelijk?

Magnetiet bestaat uit hele kleine ijzerdeeltjes. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van magnetiet is het zwart kleuren van het installatiewater. Op plaatsen waar het water minder hard stroomt, zoals in de radiatoren, zal het magnetiet bezinken. De deeltjes kunnen zich ook vastzetten in radiatorventielen en in de pomp. Opgehoopt en vastzittend magnetiet hindert een optimale werking van de verwarming en leidt tot overmatige slijtage en storingen.

Waar komt dat vuil in mijn verwarmingsinstallatie vandaan?

De belangrijkste oorzaak van vervuiling is corrosie als gevolg van de reactie tussen (de lucht in) water en de ijzerhoudende onderdelen in de installatie. Dit is nooit helemaal te voorkomen. De vervelende en soms kostbare gevolgen van vervuiling in het installatiewater kunnen worden voorkomen met een goede vuilafscheider.

Hoe werkt de SpiroTrap MB3?

Het installatiewater stroomt door de SpiroTrap MB3 met daarin de unieke Spirobuis als afscheidingselement. De Spirobuis zorgt ervoor dat niet magnetische vervuiling naar de bodem van de vuilafscheider zakt. Dankzij de magneet die aan de buitenkant van de SpiroTrap MB3 zit, wordt magnetiet extra snel uit het installatiewater verwijderd. Tijdens de onderhoudsbeurt aan de cv-ketel wordt de magneet naar beneden geschoven, waardoor het magnetiet ook helemaal onderin de vuilafscheider
terechtkomt. Door de spuikraan kort te openen wordt al het vuil uit de installatie verwijderd. De SpiroTrap heeft een grote opvangcapaciteit en kan niet verstopt raken.

Hoeveel geld kan een SpiroTrap MB3 besparen?

Dat is afhankelijk van zoveel factoren dat het moeilijk is hierover een algemeen geldende uitspraak te doen. Denk bijvoorbeeld aan de omvang van de installatie, de gewenste ruimtetemperaturen, het buitenklimaat etc. Kiwa GASTEC heeft in een onafhankelijk onderzoek een gasbesparing van zo’n 7% aangetoond. Daarnaast is er besparing op elektriciteit vanwege het zo goed mogelijk werken van de cv-pomp. De praktijk leert dat een terugverdientijd van 2 jaar een reële aanname is.

Waar moet een SpiroTrap MB3 worden geplaatst?

spirotrapMB3

Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de ketel, in terugkomende stroom. Daardoor wordt de ketel het beste beschermd tegen de vervuiling die vanuit de installatie met het water wordt meegevoerd.

spirotech

ACTIE: Bij aankoop van een Spirovent MB3 luchtafscheider, krijgt u een cashback van €10,- Deze actie is geldig tot 1 juli 2019.

Bekijk ons Spirotech assortiment

Advertorial: Spirotech

2 reacties op “Waarom is het aan te raden een magnetische vuilafscheider te plaatsen?”

  1. J. van Biessum schreef:

    Heb hem en een ontluchter er sinds 2009 tussen zitten, is de ketel geplaatst, en iedere anderhalf jaar onderhoud en nog nooit een storing gehad.
    De eerste paar keer komt er best wel zwart water uit maar daarna nagenoeg niet meer, 1x per jaar even aftappen en het is niet de moeite waard wat er meer uit komt.
    ketel is een Remeha Avant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws