Wat als je nu je cv-ketel wilt vervangen?

Productnieuws Publicatiedatum: 26 april 2019geschatte leestijd: 3 minuten

Stel je wilt nu je cv-ketel vervangen, wat is dan wijsheid? Met de stijgende gasprijs denken veel mensen aan een warmtepomp. Toch blijkt het vaak lastig om helemaal van het gas af te gaan. En misschien is dat ook voorbarig met het oog op alternatieve gassoorten die er op termijn wellicht gaan komen. Dan maar gewoon een nieuwe cv-ketel? Vervanging door een HR-ketel van de nieuwste generatie is altijd mogelijk en kan al aardig wat gas besparen. Maar er is ook een tussenvorm, een elektrische warmtepomp in combinatie met een HR-ketel. Zo’n hybride installatie biedt veel voordelen.

cv-ketel

Keuzestress

“Mensen worden zenuwachtig, en vragen wat ze moeten”, zegt Rene Klein Ovink, zelf werkzaam in de installatietechniek. De vakman is nog altijd de persoon die tussen klant en die grote energietransitie staat. Hij is een van de weinige specialisten die nog bij de particulier over de vloer komt. Goed kijken naar de uitgangsituatie en de wensen van de opdrachtgever is het devies. Is er sprake van vloerverwarming? Is de woning geschikt voor lage temperatuurverwarming? Hoe goed is een woning geïsoleerd? Hoe wordt de woning geventileerd? En natuurlijk welk budget heeft de klant. Allemaal factoren die de keuze beïnvloeden.

cv-ketel

Hybride warmtepomp kent veel voordelen

Rene vervangt zijn eigen HR-ketel door een hybride installatie: een Nefit warmtepomp van het type EnviLine Hybride Basis en een Nefit TrendLine HR-ketel, en doet daarmee goed zaken met betrekking tot gasverbruik en CO2-uitstoot. Het grote voordeel van een hybride installatie is dat je niet direct overal vloerverwarming of lage temperatuurverwarming hoeft aan te leggen. Ook met conventionele (hogetemperatuur) radiatoren zijn de besparingen de moeite waard. Door de intelligente regeling kiest de installatie op basis van de energietarieven altijd de op dat moment optimale mix van gas en elektriciteit om je woning warm te houden en te zorgen voor warm water. Ten opzichte van de oude situatie kan René zo al gauw zo’n 60% gas besparen.Bovendien houdt René met zijn hybride installatie alle opties open, want wie weet wat er de komende 15 jaar allemaal nog verandert? Denk aan het vervangen van aardgas door bijvoorbeeld waterstof, waar nu op allerlei niveaus serieus werk van wordt gemaakt.  ‘’Over 15 jaar zie ik wel wat dan de mogelijkheden zijn, ’’ is de praktische opvatting van René.

cv-ketel

Weloverwogen keuze

Voor een woning als die van René zijn er verschillende mogelijkheden: hij maakte een weloverwogen keuze. Woningen zoals deze zijn er legio. De één wat kleiner, de ander wat groter. De één wat ouder, de ander wat jonger. Er zijn echter een hoop afwegingen die de keuze van een particulier bepalen. Niet in de laatste plaats natuurlijk het budget. Niet elke woningeigenaar trekt grif de knip voor een nieuwe woonhuisinstallatie. Het verwarmingstoestel moet simpelweg concurreren met de nieuwe keuken, de auto of de zomervakantie. Voor veel woningeigenaren is de stap naar gasloos nog te groot of te onzeker. Een efficiënte HR-ketel is dan een prima keuze. Maar als je toch een stap wil maken, is een hybride installatie een haalbare optie die zeker het overwegen waard is. Laat je in ieder geval goed adviseren door een specialist en maak de keuze die bij jou past!  

Bekijk hier ons volledige Nefit assortiment

Advertorial: Nefit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws