Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Duurzaam Publicatiedatum: 24 mei 2018geschatte leestijd: 5 minuten

Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar. Er komt heel wat bij kijken om de juiste keuzes te maken. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen? En is jouw woning wel geschikt voor zonnepanelen? In deze blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Aandachtspunten zonnepanelen kopen

Als je zonnepanelen gaat kopen zijn er veel punten waar je rekening mee moet houden. Wellicht heb je er over een aantal al nagedacht. De volgende aandachtspunten zijn van belang.

  • Factoren voor zonnepanelen
  • Soorten zonnepanelen
  • Zonnepaneelmaterialen
  • Zonnepaneel systemen
  • Kosten en besparingen

Factoren voor zonnepanelen

In welke provincie woon je?

Het klinkt wellicht vreemd maar de provincie waar je woont is van groot belang voor de opbrengst van de zonnepanelen. En de oorzaak hiervan is het aantal zonuren. In Nederland schijnt de zon gemiddeld 1650 uur per jaar. Het is echter zo dat er ongeveer 10% meer zonnestraling in de kustprovincies is dan in de provincies aan de oostgrens. Goed om hier rekening mee te houden in een berekening voor de opbrengst van jouw panelen.

Eigenschappen van het dakZonnepanelen dak

Er zijn drie belangrijke factoren voor het dak. Het betreft hier het beschikbare dakoppervlak om te zien hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt. En daarnaast heb je nog de hellingsrichting en de hellingshoek. De meeste opbrengst krijg je met een hellingsrichting naar het zuiden en een hellingshoek van 35 graden. Ook op een plat dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Om daar de ideale hellingshoek te creëren zal er gebruik gemaakt worden van consoles die worden voorzien van ballast.

Overige factoren

Het kan zo zijn dat de woning is gesitueerd naast hoge bomen of een flatgebouw. Door de schaduw zal de opbrengst van de zonnepanelen lager zijn. Ook kan het zijn dat het dak niet de geschikte hellingshoek heeft of dat uw dak niet in de juiste richting is gelegen. Het is geen belemmering om zonnepanelen te plaatsen maar, zoals eerder genoemd, zal de opbrengst van de panelen lager zijn dan in de ideale situatie.

ZonnepanelenSoorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen voor verschillende situaties te verkrijgen. Heb je een klein oppervlak? Kies dan voor Monokristallijne zonnepanelen. Hieronder de uitleg van de verschillende soorten panelen.

Monokristallijne zonnepanelen

Wil je het maximale rendement uit je beschikbare oppervlakte halen? Dan kun je overwegen te kiezen voor deze panelen. De cellen in deze panelen bestaan normaal gesproken uit één kristal waardoor zij een hoger rendement per oppervlakte behalen. Deze panelen zijn duurder in aanschaf dan Polykristallijne zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen

Deze panelen hebben zonnecellen die bestaan uit meerdere, grove kristallen. Het rendement van deze panelen is minder dan van de monokristal variant. Daarentegen zijn ze goedkoper, is de terugverdientijd korter en als je meer oppervlakte hebt dan is dit de meest gangbare variant om te plaatsen.

Overige zonnepaneelmaterialen

Zonnepanelen optimizerOmvormers

De stroom die wordt opgewekt is niet direct geschikt voor gebruik. Daar is nog een omvormer voor nodig. Deze zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Wisselstroom gebruik je voor al je huishoudelijke apparatuur. Deze wisselstroom kan ook uitgewisseld worden met de energieleverancier indien de zonnepanelen meer opbrengen dan dat je op dat moment verbruikt.

Optimizers

Wanneer gedurende de dag jouw zonnepanelen voor een gedeelte in schaduw komen te staan door bijvoorbeeld bebouwing, bomen of objecten op het dak, dan is het verstandig om per paneel een power optimizer aan te sluiten. Dit is een intelligent kastje wat onder een zonnepaneel wordt geplaatst.

Deze zorgen ervoor dat de energieopbrengst van een afzonderlijke zonnepaneel maximaal wordt gebruikt. Dit in tegenstelling tot de zonnepanelen zonder optimizers waarbij de opbrengst van de zonnepanelen bepaald wordt door het zwakste zonnepaneel.

Zonnepaneel systemen

Er zijn eigenlijk twee soorten systemen. Het meest worden zonnepanelen geleverd als een centraal deel van een netgekoppeld systeem. Naast de zonnepanelen bestaat dit systeem vaak uit een omvormer en montagemateriaal. Nadat dit systeem is geïnstalleerd ben je officieel energieleverancier van groene energie. Als je naar je energiemeter gaat kijken kun je op zonnige dagen zien dat deze zelfs terug draait. Er wordt dus stroom terug geleverd aan het energienet. Dit wordt salderen genoemd. De energiemaatschappij verrekend de terug geleverde stroom tegen dezelfde prijs die jij voor je kWh’s betaald. Dit is overigens wel tot het evenwichtspunt. Zodra je meer stroom gaat produceren dan je afneemt krijg je een lagere vergoeding terug.

Daarnaast is er ook een zogenaamd autonoom systeem. Deze worden bijna nooit aangelegd aangezien dit systeem niet wordt aangesloten op het stroomnet en niet voor de salderingsregeling in aanmerking komt. De energie moet dus direct gebruikt worden of worden opgeslagen in accu’s. Dit is echter een kostbare investering en de maximum hoeveelheid stroom die kan worden opgeslagen is beperkt.

Kosten en besparingen

Zonnepanelen opbrengst

Installatie advies zonnepanelen

Zo op het oog komt er veel kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen. Warmteservice heeft een handig hulpmiddel ontwikkeld waarbij je met een aantal simpele vragen de meest geschikte keuze maakt. Mocht je geïnteresseerd zijn om je woning helemaal duurzaam te maken? Dan is er ook de mogelijkheid om een compleet duurzaam advies via Warmteservice te laten opstellen.

We hebben het alleen nog niet gehad over de installatie van de zonnepanelen. Aan te raden is om de installatie over laten aan een professionele installateur. Mocht je er toch zelf mee aan de slag gaan zorg dan dat je veilig werkt en je aan de veiligheidsvoorschriften houdt.

Eén reactie op “Zonnepanelen kopen: waar let je op?”

  1. Vincent Rondwijk schreef:

    Bedankt voor het delen van dit uitgebreide artikel over zonnepanelen. Er zijn veel verschillende soorten te vinden tegenwoordig, waardoor het lastiger wordt om een keuze te maken. Ik ga mij daarom binnenkort nog even laten voorlichten door een specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu altijd op de hoogte! Acties, tips en nieuws